website

PFAS? Niet in mijn glas! Dit is wat je moet weten.

Bescherm jezelf tegen PFAS in kraanwater met een goede waterfilter en ontdek wat je moet weten over deze schadelijke stoffen.

Wat zit er echt in jouw kraanwater?

We gaan maar meteen met de deur in huis vallen. Er zitten dingen in je water die daar echt niet thuis horen. En nee, we hebben het niet over die ene mok die je bent vergeten te vissen, maar over iets dat je niet eens kunt zien: PFAS. Wat is PFAS? Een chemische stof die bekend staat om zijn geïdentificeerdheid en mogelijke effecten op de gezondheid. In deze blog gaan we bespreken hoe je die relevante PFAS uit je drinkwater kunt krijgen en welk waterfiltersysteem je daarbij helpt. Spoiler alert: een standaard waterkanfilter gaat niet voor je oplossing.

Wat is PFAS?

PFAS, oftewel per- en polyfluoralkylstoffen, zijn chemische stoffen die al jaren in allerlei producten worden gebruikt. Denk aan regenkleding, bakpannen en zelfs make-up. Ze zijn gemaakt om hitte- en waterbestendig te zijn. Hartstikke handig als je je waterproof mascara op hebt, maar minder fijn als je ze in je lijf hebt zitten. Ze worden niet voor niets "forever chemicaliën" genoemd; ze scherper nauwelijks af en kunnen lang in het milieu blijven rondhangen. Uiteindelijk kunnen ze ook in jouw drinkwater terechtkomen, waar ze mogelijke gezondheidsproblemen veroorzaken zoals verstoringen van hormonale en een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Dit is iets wat veel mensen niet weten. Wist jij dit allemaal?


Hoe krijg je PFAS uit je drinkwater?

Niet elk waterfiltersysteem kan PFAS uit het water halen. Filters zoals die in standaard waterkannen doen vaak te weinig om deze chemicaliën effectief te verwijderen. Er zijn echter enkele filtersystemen die speciaal zijn ontworpen om vreemde stoffen zoals PFAS te verwijderen.

Hier komen ze:

  1. Actieve Koolstoffilters met Hoge Capaciteit: Deze filters zijn een soort sponsen op steroïden. Ze gebruiken krachtige actieve kool om verontreinigingen te vangen. Specifieke varianten met hoge capaciteit kunnen PFAS effectief verminderen. Je vindt ze vaak in systemen voor onder de gootsteen of in speciale filterkannen. Ze zijn een prima optie als je water veiliger wilt maken zonder gelijk je hele huis te bouwen.
  2. Omgekeerde Osmose Systemen (RO): Het klinkt als een complex natuurkundig proces, maar eigenlijk is het een ultrafijne filtertechniek. Dit systeem presteert water onder hoge druk door een microscopisch klein membraan, waardoor verontreinigingen zoals PFAS worden verwijderd. Hoewel osmose een van de meest effectieve methoden is om vrijwel alle stoffen uit water te filteren, haalt het ook de essentiële mineralen weg, waardoor 'dood' water ontstaat. Daarnaast leidt het proces tot aanzienlijke waterverspilling. Om deze redenen kiezen wij ervoor om geen RO-systemen aan te bieden.


Hoe houd je van PFAS buiten de deur?

PFAS in je drinkwater wil je gewoon niet. Gelukkig zijn er manieren om ze eruit te halen. Actieve koolstoffilters met hoge capaciteit zijn een betaalbare optie voor basale bescherming, terwijl duurzame osmose-systemen voor volledige gemoedsrust zorgen. Welke je ook kiest, het belangrijkste is dat je bewust bezig bent met water in je glas terechtkomt. Tenslotte wil je wel dat je limonade naar limonade smaakt, en niet naar een chemische cocktail.

Twijfel je nog welk waterfiltersysteem het beste bij jou is? Neem dan een kijkje op onze '' Keuzehulp '' pagina. Zoek dan bepaalde naar producten die wij aanbieden die specifiek getest en gecertificeerd zijn voor PFAS-verwijdering, wat je kunt vinden op onze '' Testrapporten '' pagina. Zo kun je zonder zorgen genieten van elk glas water.